Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Monday, April 13, 2009

rasuah

hari ni aku rasa aku agak boros berbelanja.. bukan kehendak aku tapi aku terpaksa jugak menghabiskan sejumlah wang bagi membayar beberapa bil..pertamanya aku kena bayar saman kat trafik putrajaya..kelakarnya masa nak g bayar aku pg IPD bandar baru bangi.. tanya punya tanya dia ckp sini xleh byr la dik..adik kena pd cwgn trafik..kat kajang jer ada..kat putrajaya pn ada..aku tanya balik..kat putrajaya tu katne// kat hospital tu jer dik...

aku pun gerak jer la ke putrajaya...masa nk melintas ipis tu aku duk pikir2..nk pg ke tak???..malas betul la..kalo aku xpg aku kena beli cucur pisang eky skrg..kalo pg nanti la time balik..dlm duk pikir2 tu moto aku dah lps trafic light dpn ipis n trus je membelah angin ke putrajaya..belasah jer la..lg cpt setel lg bagus..kang kena denda kang x ke naya..dah seminggu sbnrnya aku kena saman..parking luar alamanda (nasihat kepada kwn2..parking la kat tempat parking)...

xjauh pn sbnrnya putrajaya.. stgh jam je smpi la..k cr ipd tu pun bukan ssh sgt..putrajaya ni signboard dia mmg tip top..sng jer follow signboard.. then smpi jer ipd tu baru aku prasan..seblah menyeblah jer ngan hospital n balai bomba..mmg terancang betul...masuk je ipd tu aku parking kat luar..then tanya kat abg yg act as a guard... saya kena saman la abg..nak bayor kat kat mana...abg tu ckp "adik amik pas, jalang trus n belok kiri n jumpa kaunter kompoun..situ la..."...

sampai je aku kat kaunter tu..ada sorg je pun tgh nk byr..dgr sket dialog dia.."brp kena byr??...(aku xbrp dgr kak polis tu ckp brp)..tp aku dgr dgn jelas bro tu ckp.."xleh diskaun ker?"...hahahaha..mcm jualan murah la plak..siap bleh diskaun2.xtau la dpt ke x diskaun tp bro tu dah ajar aku satu benda baru..kena mnta dskaun ni..hehehe..elok je bro tu bg duit..2 org dtg nk byr saman..sorg pki track top pdrm..sorg woman dgn kasut tumit tinggi..aku ingat mcm kaunter2 biasa..suma duduk jer..rupanya kena trus beratur blakang..diorg trus berdiri blkag bro tu..hampeh..potong que nmpk..

busan menunggu lg 2 org..aku men msg ngan cyba n abg ji..
dgn abg ji.."salam..kena saman la..parking luar alamanda"..."apa lagi..bayar la"..(hampeh punya reply)..."nk bayar la ni"...lps tu aku g byr..nasib baik rm30 jer..huh ingtkan ratus2..cuak jgak aku..msg abg ji balik.."30 jer..." "mu byr katna? ji pun kena saman gak hari tu"...hahahahaha...sama je abg aku ni..cehh.."byr kat ipd putrajaya..dkt ngan hospital..dkt ngan balai bomba...lps tu dia xreply dah..keja kot..

lps jer byr saman aku gerak trus ke bangi..hari dah makin gelap..ada tanda nk ujan ni..lps tu aku trus aku g kedai nor motor...motor aku lampu dia malap sgt..kalo bwk mlm mcm xda lmpu..hri tu dah pg n kena tukar koil lampu..tp hari tu xsmpt n tangguh2 smpi skrg..dah brp minggu dah..takut nanti kalo biar lama2 dia melarat plak..penyakit moto ni mcm kanser..kalo xubat skrg dia melarat berjangkit kat tempat lain..makin lama makin parah smpi la tibe2 je xleh stat..hehehhe..

dlm kol 4 tu aku smpi kat nor motor..tgk jer aku abg tu dah ckp..tkar koil..cehhh..nk kopak duit aku la tu..aku pun relakan la jugak..nk wat cmne kan...aku serahkan jer la...sbb dahaga aku lepak minum tea ais kat kedai seblah...tbe2 jer dia panggil aku.."lepak minum plak dia..ni motor ko ni bkan takat koil lampu jer..koil enjin pn dah nak jem..tunggu masa jer..ko tgk tu dah hangus..xlme silap2 bleh mati tgh jalan motor tu.." ..alamak aku x pkir lain dah..duit lagi.."brapa tu abg?"..."skali ngan koil lampu n enjin ni..78 la..".."mak aih,,mahalnya abg...xleh kurang ker"..."xleh dik..tu pun kira dah ok la..kalo kat tempat lain lagi mahal"..ceh taktik jer tu..."ada jer koil 20 tp pki 2 3 minggu out la..abg xmau pasang yg tu..beli pasang sendiri kat umah.nanti abg pasang customer sure komplen punya..."...fuh fuh..aku mencongak2 dalam kepala..78 dah jadinya..last2 aku angguk jer la..nk buek cmno kan...

tp aku tgk koil enjin tu mmg kesian pun..dah mcm aper jer....so aku tgk la bro tu repair motor aku..tbe2 je ujan..lebat n dia trus sorong moto aku msuk dlm kedai..sambil tgk2 dia wat keja aku smbg2 la ngan dia...

"abg amik barang byk dari mana?"
"spare part ke??..mcm2..johor, kl..."..dlm hati aku 'yer la tu'...
"tempat saya gerik nun pomen2 byk amik dari thailand"
"oo.thailand pn ada ..."
"ooo"
"skrg ni brg thai lgi bgus..sbb yahama, honda bukak kilang kat sn..barang lagi murah tp kualiti setanding la malaysia"
"ooo"
"sana barang mmg murah sbb kos murah..gaji pekerja murah kalo nk banding ngan malaysia"..
"ooo"
"kat malaysia brang rm5 jadi rm30"semangat dah abg ni bercerita....

penat dah aku nk type..dah la x g masjid..next time la aku smbg..

7 respon baek punya:

Alice In Wonderland said...

mus, evy1 mesti kena saman dlu baru belajar....cuti ari tue, i pun kena saman jgk...tp mak volunteer bayar...wuahaha

F. Hanim M. said...

parking rooftop alamanda...
lalalala

muszt said...

yin han
apsal u xkp..kalo x bleh i mnta mak u byrkan..hehehe

hanim,
moto mana bleh naik sampai atas tu hanim..hahaha

student said...

xpe bos..
ko nak dpat rezeki tang lain la tu kot..hehehe..

mus@akim said...

student,
insyaAllah rezeki ada dimana2

FarhahNur said...

mus, moto ang lampu malap ek?
meh aku ikat study lamp aku, cerah sungguh, sakit mata, bleh wat spotlite kat masjid..ang mau dak ikat kat moto ang..mcm lampu keta spot oo..mata bulat!hehe

mus@akim said...

hahahaha.. awat hang xbgtau awal2..kalo x bleh aku amik je study lamp ko...isk isk..rugi rugi..dah bleh jimat byk kat situ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...