Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Thursday, October 23, 2008

sedikit cebisan dari mufti perlis

saja aku letak puisi mufti perlis, Dr. Asri...hayatilah..

selepas beberapa ketika

makin rancak aku menulis..ok la jugak..sekurang2nya aku rasa lega selepas menulis ni...

so hari ni aku nak cerita berkenaan dengan kerja aku skrg ni...hehehe..asyik2 psl part time..tp aku tak nak fokuskan pasal insurans tp berkenaan dengan klien2 aku yg banyak mengajar aku psl hidup ni...alhamdulillah aku rasa aku bertuah sangat sebab walaupun dorg ni (klien kecuali pelajar) dah berpangkat besat, gaji tinggi, mewah tp sangat humble...bila aku byk bersembang ngan dorg, byk benda yang diorg ajar aku berkenaan dengan kehidupan...dorg byk cita kisah dorg sblm berjaya...so aku rasa kalo ramai yang baca at least dapat la sket amik pengajaran dan teladan dari kisah dorg...

pertamanya semalam aku call seorang ni..dia pensyarah upm...tp dia bukan pensyarah biasa coz income dia sthn RMxxx,xxx..so aku xnk disclose income sbb rahsia...tp dari figure tu korang tau la kan brapa banyak...nape income dia byk sangat padahal dia pensyarah jer...sape tau..jwpn dia 2nd job la...dia ni independent translator...dpt byk projek besar..antaranya ialah bank negara la...baru la aku tahu betapa orang yg jd translator ni mmg boleh kaya...tp walaupun dia kaya mcm aku ckp tadi mmg aku bleh kategorikan dia sbgi humble...so berbalik kepada perbualan aku dengan dia..kali ni dia byk bagi nasihat kat aku..mula2 dia tanya psal bisnes aku...so ape aku nk ckp..ok je la..dia ckp kena kerja kuat lagi..then kena byk buat lagi bisnes...sbb pendapatan kena diversify..baru terjamin sket.tak leh nak harapkan satu jer..tak leh nak harapkan insurans jer..so aku rasa aku bersetuju jugak ngan dia tp skrg aku nk fokus satu2 la...tunggu la stabil sket..

then dia bagi nasihat lagi...dia bagi rahsia nak berjaya dlm bisnes..mmg kerja kuat penting tapi kita sebagai orang islam kena lah berpaksi kepada Allah dalam segala apa benda yang kita buat..jadi sebaik2nya dalam berniaga ni kena berbalik kepada untuk mencari keredhaan Allah supaya rezeki yang kita perolehi mendapat berkat dan rahmat daripada-Nya..so antaranya tips ialah mengamalkan bacaan surah Al-Waqi'ah pada setiap malam...then amalkan juga solat sunat dhuha pada setiap hari..ini katanya adalah amalan Faizah jutawan beras mati tu...amalkan selalu...insyaAllah dibukakan pintu rezeki kepada kita nanti...lepas tu nasihatnya lagi sentiasa bersedekah..katanya dunia ni pelik..kita kena memberi dulu..kemudian baru kita akan mendapat..hmmmm...satu benda berat bagi orang2 yang tamak kan...then kena sentiasa memberi kepada ibu bapa..sekurang2nya 10% daripada gaji kita..contohnya kalo 1000 kena bari 100...so insyaAllah rezeki akan bertambah....itu je rasanya...

pada pendapat aku, mmg bagus kalo dapat amalkan semua ni..dia sempat pesan jangan plak amalkan semua ni sbb nak kaya cepat..ikhlaskan hati..semua ni kerja Allah..yang penting usaha. doa, tawakkal...so aku rasa mmg berguna aku menjadi ejen ni sbb semakin ramai aku kenal semakin banyak benda yang aku pelajari di kala masih muda tra tang tang ni...

sekian...

sejenak merenung

semalam diskusi bersama kawan di restoran Fariz Maju...byk benda yg keluar...kebanyakan berkisar pasal benda yang aku sedang buat skrg..buat part time masa tgh belajar.byk isu yg kitaorg timbulkan masa diskusi tu...

antaranya mengenai tujuan ktorg buat part time..kebanyakan student aku rasa memandang rendah pada orang2 yang buat part time ni sbb tak consentrate pada study..mcm2 la..hehehe..aku rasa banyak sebab aku nak wat part time..antaranya aku mmg nak tambah pendapatan...sape2 pun mengaku yang mmg duit elaun tak cukup..bayangkan rm600++ nett sebulan pun tak cukup..benda tu dapat sepanjang 12 bulan tu..maknanya lebih kurang rm7200++ setahun...kalau hendak dibandingkan dengan student Uni..dorg paling banyak dapat pinjaman pun rm3800 bagi setiap sem...so setiap bulan lebih kurang rm900++ kalau mengambil kira satu sem 4 bulan la..tapi tu bukan nett..dorg kena bayar yuran pengajian yang rasanya separuh dari pinjaman tu...tp student maktab pula mmg dapat bersih elaun sbb yuran suma kpm yang tanggung...so kita nampak perbezaan yang ketara dari segi pendapatan tp mengapa rungutan masih sama iaitu duit tak cukup..malah terdapat lagi yg minta duit kat mak bapak..so aku rasa aku pun mengaku mmg duit tak cukup sbb aku pun tak leh nak jawab..mcm2 la..so aku decide la nak wat part time iaitu jadi ejen insurans utk tambah pendapatan aku...

then aku ada lagi target jangka pendek..aku hendak kahwin masa tgh belajar..mmg impian kau untuk memecah rekod dlam keluarga (lawak jer)...mmg aku rasa kepentingan untuk kahwin ni..kalau dulu antara sebab aku mencari pasangan ialah sebab aku ni mcm liar sgt..bertukar2 pasangan so aku cari awek sbb nak jaga diri aku..then aku rasa aku perlu untuk kahwin sebab aku nak jaga aku dan awek aku...kepada pembaca doakan aku cepat kahwin ea....

so berbalik kepada diskusi tadi...antara topik lain ialah mengenai kepentingan insuran..mmbr aku klien aku la..hehehe...so aku tanya la nape ko amik insurans...then dia pun sedar ttg kepentingan insurans...then pada pendapat dia ramai yang tak amik insurans sbb tak sampai seru lagi...tak kena lagi..lagi apa yang menarik ialah mmbr aku ckp ramai yang budak maktab ni dlm zon selesa..maknanya dorg selesa la..pahamkan je la....

sebenarnya banyak lagi benda dlm diskusi ktorg tp rasanya cukup la stakat ni kot..bye

Tuesday, October 21, 2008

beringat sebelum kena

hari ahad lepas aku sempat menyelit dalam rombongan JPP IPIS ke hospital Tunku Ampuan Afzan untuk melawat salah seorang daripada pelajar IPIS yang masih lagi dalam keadaan tidak sedarkan diri kerana terlibat dalam kemalangan...memang jauh tapi rasanya berbaloi untuk aku pergi ke sana sebab banyak benda yang aku belajar...lagi pun aku nak latihkan diri membiasakan diri dengan keadaan hospital sebagai persediaan untuk menjadi seorang ejen insurans..hehehe...memang aku tak suka hospital tapi hospital la tempat kalau aku sakit nanti..in fact aku pernah kena tahan di wad sejak kecik lagi..biasalah orang berpenyakit..masuk hospital sebab accident pun pernah..hahaha...tidur atas moto sape suruh..anyway berbalik kepada lawatan aku tadi..memang tidak dinafikan betapa aku berasa sangat sedih dan kasihan dengan keluarga mangsa...memang malang tidak berbau...meletakkan diri aku sebagai keluarga mangsa merupakan perkara yang berat kerana tidak dapat kugambarkan kesedihan mak, ayah, abang, adik, sedara mara melihat ahli keluarga mereka terlantar je tak sedarkan diri...dalam perjalanan kami diingatkan bahawa hanya 2 orang pelawat sahaja yang dibenarkan pada satu2 masa...aku dapat mengagak betapa seriusnya penyakit dia sebab prsedur tersebut..biasa la...bila sampai je aku mcm tak percaya pesakit yang dalam keadaan tidak sedarkan diri ini hanya diletakkan di katil wad kelas 2 dan 3 yang terdedah dan terbuka..mana mungkin hanya 2 pelawat sahaja kerana katil tersebut berada dalam laluan pelawat dan saya mendapati orang ramai boleh singgah di katil mana-mana pesakit untuk melihat keadaannya...mungkin inilah keadaan di hospital kerajaan...aku semakin yakin dengan kenyataan bos aku...80% rakyat malaysia meninggal disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan yang terbaik bukan kerana penyakit tersebut...so aku rasa memang berbaloi aku melibatkan diri dalam bidang insurans ni sebab aku akan banyak menolong orang lain...itu jer kot...tak pandai nak komen banyak2..

Wednesday, October 15, 2008

perhatian2...

October 14, 2008

Bank Negara Malaysia Membuat Serbuan Terhadap Empat Buah Syarikat yang Disyaki Terlibat Dalam Kegiatan Pengambilan Deposit Secara Haram
Pada 13 Oktober 2008, Bank Negara Malaysia telah membuat serbuan terhadap Buluhmas Enterprise Sdn. Bhd., Jazmeen (M) Sdn. Bhd., Noradz Travel & Services Sdn. Bhd., dan Eastana Farm Industries Sdn. Bhd. di bawah Seksyen 25(1) Akta Bank & Institusi-Institusi Kewangan 1989 (BAFIA) dan Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001. Seksyen 25(1) BAFIA 1989 melarang mana-mana orang yang tidak mempunyai lesen daripada menerima, mengambil atau setuju menerima deposit, manakala Seksyen 4(1) AMLATFA 2001 melarang mana-mana orang daripada terlibat atau cuba untuk melibatkan diri dalam, atau bersubahat melakukan kegiatan pengubahan wang haram.Serbuan telah dibuat di premis syarikat-syarikat tersebut di Kuala Lumpur, Selangor dan Negeri Sembilan berikutan aduan yang diterima daripada orang ramai. Aset dan dokumen syarikat-syarikat yang berkaitan telah dirampas untuk tujuan penyiasatan.Mana-mana orang atau syarikat yang melakukan kesalahan di bawah Seksyen 25(1) BAFIA 1989 akan, atas sabitan, dikenakan denda tidak melebihi RM10 juta atau dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali. Mana-mana orang atau syarikat yang melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4(1) AMLATFA 2001 akan, atas sabitan, dikenakan denda tidak melebihi RM5 juta atau dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya sekali.Orang ramai diingatkan supaya sentiasa berwaspada dengan skim pelaburan yang dianjurkan melalui Internet, panggilan telefon, atau seminar oleh individu atau syarikat yang tidak dilesenkan atau dibenarkan oleh Bank Negara Malaysia untuk menerima deposit atau menjalankan urus niaga tukaran asing. Senarai semua institusi berlesen yang menerima deposit terdapat di laman web Bank Negara Malaysia di www.bnm.gov.my.

Orang ramai boleh menghubungi Bank Negara Malaysia untuk sebarang pertanyaan lanjut di pusat perhubungan berikut:Laman Informasi Nasihat dan Khidmat (BNMLINK)(Pusat Perkhidmatan Pelanggan)Tingkat Bawah, Blok DJalan Dato' Onn50480 Kuala Lumpur

i'm back...

assalamualaikum..setelah sekian lama sonyap tanpa kabor berita akhirnya aku kembali...lama rasanya aku tak posting...sejak 2 minggu ni aku struggle gila nak menghantar asgmt..ape punya fe'el la..asyik anta lambat jer...tak pernah anta ikut tarikh...tiap2 sem cmni la aku...malas tahap gaban...so rasanya takde pengajaran la yg dpt aku ng kat cn sbb sememangnya aku tak pernah belajar dari kesilapan...so kepada diri aku..lain kali cuba la berubah ea..

Thursday, October 9, 2008

menjadi semakin malas

hangat hangat tahi ayam je la...stat smlm dah mcm malas nak posting...mcm distraction...smlm spetang si office..byr duit insurans...then jumpa bos n sembang2...psl insurans ni ahad ni aku kena pegi seremban ada course kat hotel mana ntah..suma abg pyan dah uruskan tp mcm berat je la...segan r sbb production sket sgt...nak banding dgn senior yg gile2 punye production...ape la aku ni..mcm tensen gak..bila la nak stat balik ni...target jauh lagi ni...

then aku duk melayan novel ayat-ayat cinta...tp skrg dalam part yg x meransang la...jd payah plak nak teruskan membaca...nway cite mmg best...pape pun aku berjaya jugak siapkan 2 asmgt..lagi 2 n aku nak wat tesis plak...sket je lagi ni...sket jer...

Wednesday, October 8, 2008

thanks student

smlm student bg aku idea cantik punya nak dptkan google adsense tu..hehehe..mmg menarik idea tu..mudah cepat n ringkas...tp skrg masih lg bz...esok kena anto asgmt keluarga plak..td dah anta asgmt BK a..so lega sket..so maybe after finish all asgmts..i'm going to do what was suggested by student...nway i still have to time to read novel ayat-ayat cinta...memang asyik tak ingat dunia...tp kena tahan dulu..prioritas nya kepada menyiapkan kontrak...hahaha..

Tuesday, October 7, 2008

today is a start

today is a start...what does it means...it means today my post will only be available in english...hehehe...what a tense but i have to..it's all bcoz google adsense...my application to put an advert by goole was rejected bcoz they did not recognize language used by me in this blog...hohoho....sorry if anybody find my language is bad bcoz there was years ago i practice english since i was in IPBA...so my language deteriorate every single day...but i think in posting in english will make me better in english....hahahaha....let see...

hari ni hari selasa

hehehe..klaka plak aku pikir tajuk post aku...masa praktikum dulu pg2 masa perbualan pagi benda ni mesti wajib tanya..."hari ini hari aper?"...lalu murid2 pra pun menjawab siap dengan melodi sendiri lagi..."hari ini hari selasa"....hehehe...thn dpn plak aku g praktikum...eh lupa plak aku tak post pun psl praktikum..biar lah..dah menjadi sejarah dah...hari ni hari yang tenang jer..lepak jer...walaupun luaran nmpk kelam kabut tp sbnrnye rilek je...suma asgmt antor lambat coz lecturer sume ok jer..td tanya en mokhtar bila nak anta markah asgmt..dia ckp oum tak bgtau lagi...so tunggu la oum bgtau dulu....rilek r...tp pelan2 pun aku dah setel BKA and dah stat asgmt kluarga...so tak lama dah tu...aku target minggu ni jugak aku nak setelkan asgmt...sbb aku ada tesis yg tak wat analisis lagi...khamis ni ada refleksi praktikum...then yg paling aku ralat skali psl insurans ni...mana ni klien2 baru ni..apsal tak dapat ilham lagi ni..hehehe..papepun mlm ni aku nak beraya umah klien...kat BB salak tinggi...nak collect premium...k la nak beradu jap..awek pun tgh tdo...so aku kena tdo jugak la..dgn cuaca yg sejuk hingga ke tulang sumsum ni...kena tdo dgn lena ni...

Monday, October 6, 2008

ayat-ayat cinta

aku ada tgk movie ayat-ayat cinta..mmg menarik sgt pada aku la...citer psl kisah cinta student yg ngaji kat uni al azhar...mmg sempoi la jln citer..nanti ada masa aku bg sinopsis dia..nak wat asgmt jap..sambil tu layan dulu video klip lagu OST dia...by rossa...
video

laptop

those interest to buy a new laptop feel free to contact me....i have a list of new laptop...brand acer and compaq...

hari ni hari senin

heh heh..seperti di atas hari ni hari senin...bgn pagi2 mmg rasa mcm takde mood je nak g perhimpunan..tak best la jd student balik..sronok lagi jadi cikgu..bleh duk atas krusi n tgk bdak2..rasanya jd cikgu tak yah nak mendengar ucapan guru n sape2...hehehe...tp kali ni kena sabor dulu la...masuk je dwn tgk huru hara jer..ish ish...ape la bakal2 guru ni..takde attitude lansung..hehehe..mcm la aku ni baik sgt...then tetibe je cikgu md zin naik pentas...trus dia umum suruh ketua kuliah amik kehadiran..alamak kelam kabut aku coz tak bwk borang kehadiran..alih2 tgk ridhi pun tak bwk jugak..tulis je atas note book sebesar tapak tangan tu..hehehe..slumber sudah...nasib baik ckgu md zin tak amik pot..tp yg penting rabu ni ada perjumpaan dengan ketua2 kuliah..aku dgn ini mengambil kesempatan utk dtg awal kali ni ke perjumpaan ketua2 kuliah ni...hehehe...slps dah setel suma maka bermulalah hikayat baru dlm hidup aku..menyanyilah aku akan lagu2 negaraku, lagu ipis, asmaulusna setelah sekian lama aku tidak perlu untuk membuat semua itu....selepas dari itu maka mendengarlah aku akan beberapa amanat dan pesanan daripada orang2..tp yg paling pedas skali dari hj sasman..dia marah kat kpli yg kelam kabut dgn elaun lambat masuk..ape daa..sabor la...elaun nak tp kerja malas...hehehe..then marah lagi dia akan pelajar2 yg tidak hadir ke majlis khatam quran yg diadakan pada khamis sblm cuti raya lps...ish ish..aku personally terkejut jugak dgn kehadiran dak ipis ke majlis tersebut...aku yg lambat pun bleh dikira paling awal jugak la..lengang beb...mmg kalo aku la penganjur program tu...mmg berasap la....so kepada penganjur...buat la persediaan rapi sket....aku pun tau mcm tu jer...mcm nak tak nak je...setelah sejam lamanya aku berdiri maka aku pun ke kelas la...sekali lagi aku ditimpa ujian iaitu kelas aku banjir..habis karpet2, kertas2, lukisan ktorg rosak dimamah air, semut, dan sebagainya...maka dgn tenaga beberapa kerat sbb ada beberapa kerat lagi tak dtg lagi ktorg pun membersihkan lah kelas tu..mop siap 2 kali lagi...respek la kat dorg ni..paling rajin sure la penolong ketua kelas aku...hehehe...thanks ea...finally aku tak siapkan jugak asgmt BKA smlm...so hari ni kena la siapkan..kalo tak nahaslah...cukup la kot...sronok menulis kat cn..lenguh menaip je la..tp otak aku free je bila dah taip...adiosss...

Sunday, October 5, 2008

what a day

mlm ni aku rasa byk benda la berlaku kat aku...hehehe..so aku rasa menarik gak kalo aku tlis kat blog aku ni...1st aku encounter new rejection dlm insurans...mcm tak sangka plak bila ada yg ckp ape yg prubsn ni tak islamik...rasanya tak pyh aku nak terang pnjg lebar tp nasihat aku pada mereka supaya tidak hanya mendengar dari sebelah pihak sahaja..buat la penilaian yg terbaik...kuasa di tangan anda..then aku kena siapkan asgmt BKA sekurans-kurangnya mlm ni..ni misi berani mati...mesti siap..ni la padahnya buat kerja last minit...nway aku mmg cmni..boring la siap awl2...hehehe....then pada hari pertama slps cuti raya adalah hari paling menyeksakan utk mkn sbb byk kedai lagi yg tak bukak..so mkn je la ape yg ada...ns grg ayam yg sgt limited kat infra..bygkan 4 orang order tp 3 je yg dpt...ape da..soho pun tak bukak lagi...k la nak smbg wat asgmt...bye...

akhirnya....

akhirnya slps beberapa ketika aku tak wat pape kat blog aku akhirnya aku post juga psl hari raya yg br lepas ni..nway aku pun tak tau la nape bulan posa lps aku berada dalam tahap gaban punya malas..sampai ape pun aku tak wat..maybe kepenatan dan kelesuan wat praktikum..mmg praktikum kali ni penat sket la...aku pun blur nape rasa penat sgt kali ni..maybe sbb hari2 kena ngajar kot...tp ntah la..sampai insurans aku pun xjln..smpi suma senior2 aku msg tanya aku ke mana..ingat dah ilang di telan zaman..well aku ada jer..ada 2 3 kali brusaha mencari klien tp tak bersungguh la sbb malas nak bergerak sket bulan posa ni...then aku hampir menyambar 125z di bulan posa ni tp tangguh dulu la..banyak benda yg tak setel lagi ni..so sabar je la...so maybe lps ni aku akan merajinkan diri aku utk post byk2 kat blog aku insyaAllah...

day after hari raya

selamat hari raya...nway hari ni aku dah balik bilik aku kat ipis...boring gak rasanya nak balik ni..hehehe..mood raya tu tebal lagi..raya kali ni aku jalan byk sket dari thn lps..slalunya raya 1st aku tak ke mana2 sbb lps g braya umah jiran aku trus tdo smpi ptg...then mlm lpak tgk tv...tp raya kali ni mmg aku jalan2 sket...sampai ke grik dah raya pertama..maybe sbb raya kali ni aku ada lesen keta n keta akak aku always free sbb dia tak nak g mana2...so aku balun la keta dia...just tak brani lagi la nak g jauh2...tp raya kdua aku byk lepak2 jer...duk umah sbb ada adik beradik nak dtg..(adik beradik dlm kamus kampung aku maksudnya saudara mara la)...so aku lepak la smpi ke petang....ramai gak yg datang termasuk bakal suami akak aku a.k.a tunang dia la..bila la bakal isteri aku nak datang ni..hehehehe....then mlm tu aku jumpa dak2 skolah rendah aku..4 orang je tp ktorg smbg smpi kol 12...mmg sronok sgt bukak citer la..tringin je nak balik ke zaman dulu..best giler..then nak jumpa cikgu2 aku yg cun2 blaka...hehehe..raya ke3 paling best sbb aku g ipoh..asalnya tak nak pg pun tp sbb akak aku tetiba plak ckp kena kerja kat ipoh hari tu..then dia nak balik hari...so aku ikut la sama...pagi aku antor dia n petang aku amik la balik...tp penat la coz aku gerak kol 630 pagi...giler ngantuk bwk 140 maintain jer...bahya betul..tp puas hati la sbb dpt jumpa mmbr skolah mngh plak...tp yg xbest suma laki la...hehehe....nway cuti raya kali ni singkat sgt la...ramai mmbr yg xda sbb dah kena balik kerja...ada yg kat kg lagi..tp xpe la...aku rasa ok la tu...so skali lagi SELAMAT HARI RAYA...sori xda gmbr raya...

Sunday, August 10, 2008

hari ini aku berusia 23 tahun 8 hari kot...

hari ni tak banyak aku rasa benda aku wat..just one moment that make today is interesting to me...i happened to meet one girl...she is cyba's friend..dia ni blaja kat usim course ape ntah..tak brapa nak dgr ape dia ckp tp yg pentingnyer dia ada relate ngan insurans...hehehe...so i have topic to say...dia ni nak wat praktikal kat axa atau affin insurans...so i wish her all the best...ape yg aku dapat blaja dari dia hari ni ialah dia ada bgtau yg hasil dari research rakyat malaysia yg pada insurans tak lebih dari 40 percents..tp kalo takaful lagi la rendah sbb kalo takaful majoriti orang melayu..so i guess maybe below than 20 % or lower than that...so i wonder la why people take this thing for granted...she even told me in japan the situation is 200%...thats mean 1 people in japan have at least two policies...so i wonder again why malaysian is different with japanese..lps tu baru aku perasan yg jepun tu negara maju..kita ni baru membangun..so maybe mentaliti rakyat negara membangun tu mcm tu la...maybe jugak salah ejen insurans kat malaysia ni yg xleh nak menyakinkan orang2 yg berada kat sekeliling dia untuk beli insuran or takaful...ntah la..maybe tak sampai seru lagi kot...tp takut la plak bila dah sampai seru nanti tak leh plak amik insurans...sbb insurans ni utk orang2 yang sehat jer...so jgn tunggu waktu keja je baru nak amik insurans...pikir2 kan la...

Saturday, August 9, 2008

pelayaran STS Putri Mahsuri

aku rasa aku nak jugak share exp aku ikut pelayaran STS Putri Mahsuri ni...aku rasa ni pengalaman aku yang sangat seronok stakat ni...mmg aku rasa sangat bertuah la...tp nak cerita aku tak pandai la...aku edit sket2 la...nanti penuh la kot...

video

ni video aku tgh bagi arahan...all hand on sailing station..all hands on sailing station..banyak dah lupa dah...miz the moment...

saya budak baru belajar


assalamualaikum dan salam sejahtera...skema jer la..rasa jeles la plak suma orang ada blog ni..so aku pun nak gak wat blog...byk benda yang aku rasa aku bleh citer...heh heh heh...so tunguuuu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...