Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Sunday, February 8, 2009

intipati ceramah ust Rani

assalamualaikum...bismillah...



mlm ni aku diizinkan oleh Allah untuk melangkah masuk ke dalam masjid dan berjaya untuk meletakkan diri aku dlm ceramah yang disampaikan oleh ust. Rani..sblm dgt ceramah aku br perasan yang aku duk sblh pengarah jer..ingat kan sape sbb dressing sluar slack ngan bju melayu jer..then dia tegur aku "sejak turun pangkat ni trus xnmpk muka ea"....hehehe...ingat lagi dia kat aku..



lps tu aku dgr la..so aku post entri kat sini berkenaan dgn intipati ceramah tu sbb aku nak kongsi dgn sesape yg xdtg n moga ada keberkatan jugak di situ...



aku just bg point jer la...kalo ada sape nak tmbh masukkan je dlm komen tu...

1) Umat islam sekarang kurang kebergantungan kepada Allah s.w.t..contohnya dalam kes palestin..umat islam lebih menaruh harapan kepada kuasa barat seperti amerika utk menyelesaikan masalah tersebut..mcm yang kita baca dalam surah al-Fatihah "hanya Engkau yang kami sembah dan tempat kami meminta meminta pertolongan"....

2) Kemudian umat islam kekurangan tokoh kepimpinan yang mampu membawa dunia islam ke tahap yang sepatutnya..betul jugak tu..sbb Ust Rani menegaskan betapa pentingnya seorang pemimpin yang hebat kerana ini yang akan menentukan sejauh mana sesuatu umat itu mampu untuk survive...kalau kita tgk keadaan sekarang di mana umat isla ditindas di mana2....usah di lihat pada Palestin....saudara kita di selatan Thai, di mindanao, di Ambon indonesia telah mengalami penindasan yang tidak terbayang...jadi mana pemimpin kita yang mengaku sebagai orang islam..kita memerlukan pemimpin yang bukan setakat mampu berkata2 seperti Erdogan tp pada masa yang sama mampu untuk membela saudaranya seagama dengan tangan mereka...

3) Perlunya kepada pemimpin yang adil...dalam mengulas isi ni..Ust Rani memberikan contoh Saidina Umar..bagaimana Saidina Umar sentiasa mengambil berat mengenai hal ehwal rakyatnya....beliau akan meronda pada malam hari untuk melihat sendiri apa yang sedang dilakukan oleh rakyatnya..malah apabila beliau mendapati terdapat rakyatnya dalam kesusahan maka terus dia menghulurka bantuan...kalau kita tgk sekarang ada ke pemimpin kita yang mahu mencontohi keperibadian Saidina Umar...rasanya mereka lebih memilih untuk hidup mewah tanpa mempedulikan rakyat yang melarat...

rasanya setakat tu je yang mampu aku recall....actually entri ni pttnya aku post smlm tp mcm xda idea nak menaip smlm....alhamdulillah aku bleh recall sket2..pttnya ada lagi point tp biasalah aku ni manusia biasa saja...

begitu saja lah....sekian

3 respon baek punya:

ain said...

ye..aku dgr ceramah ust rani smlm..yes..aku g gak msjd smlm..ingat nak cr calon dkalangan vivah rider..keh2

muszt said...

hahaha...apsal ko letak je resume ko atas mana2 viva yang ada kat situ...

ain said...

keh3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...