Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Thursday, October 23, 2008

sejenak merenung

semalam diskusi bersama kawan di restoran Fariz Maju...byk benda yg keluar...kebanyakan berkisar pasal benda yang aku sedang buat skrg..buat part time masa tgh belajar.byk isu yg kitaorg timbulkan masa diskusi tu...

antaranya mengenai tujuan ktorg buat part time..kebanyakan student aku rasa memandang rendah pada orang2 yang buat part time ni sbb tak consentrate pada study..mcm2 la..hehehe..aku rasa banyak sebab aku nak wat part time..antaranya aku mmg nak tambah pendapatan...sape2 pun mengaku yang mmg duit elaun tak cukup..bayangkan rm600++ nett sebulan pun tak cukup..benda tu dapat sepanjang 12 bulan tu..maknanya lebih kurang rm7200++ setahun...kalau hendak dibandingkan dengan student Uni..dorg paling banyak dapat pinjaman pun rm3800 bagi setiap sem...so setiap bulan lebih kurang rm900++ kalau mengambil kira satu sem 4 bulan la..tapi tu bukan nett..dorg kena bayar yuran pengajian yang rasanya separuh dari pinjaman tu...tp student maktab pula mmg dapat bersih elaun sbb yuran suma kpm yang tanggung...so kita nampak perbezaan yang ketara dari segi pendapatan tp mengapa rungutan masih sama iaitu duit tak cukup..malah terdapat lagi yg minta duit kat mak bapak..so aku rasa aku pun mengaku mmg duit tak cukup sbb aku pun tak leh nak jawab..mcm2 la..so aku decide la nak wat part time iaitu jadi ejen insurans utk tambah pendapatan aku...

then aku ada lagi target jangka pendek..aku hendak kahwin masa tgh belajar..mmg impian kau untuk memecah rekod dlam keluarga (lawak jer)...mmg aku rasa kepentingan untuk kahwin ni..kalau dulu antara sebab aku mencari pasangan ialah sebab aku ni mcm liar sgt..bertukar2 pasangan so aku cari awek sbb nak jaga diri aku..then aku rasa aku perlu untuk kahwin sebab aku nak jaga aku dan awek aku...kepada pembaca doakan aku cepat kahwin ea....

so berbalik kepada diskusi tadi...antara topik lain ialah mengenai kepentingan insuran..mmbr aku klien aku la..hehehe...so aku tanya la nape ko amik insurans...then dia pun sedar ttg kepentingan insurans...then pada pendapat dia ramai yang tak amik insurans sbb tak sampai seru lagi...tak kena lagi..lagi apa yang menarik ialah mmbr aku ckp ramai yang budak maktab ni dlm zon selesa..maknanya dorg selesa la..pahamkan je la....

sebenarnya banyak lagi benda dlm diskusi ktorg tp rasanya cukup la stakat ni kot..bye

3 respon baek punya:

yinhan said...

mus nk kawin!!! i kena simpan duit skrg la utk belikan u hadiah...huhuhuhu......

farhah said...

sejenak merenung..mhm..i dh lama renung2kan benda ni..bagus cikgu punya idea..1) bagus pasal keje part time tu..2) bagus sbb pike nk kawen cpt..hehe..i stuju..laki zmn skang ni mcm ada prob cket tau..tp i x kata psl cikgu la..mcm dh jd 1 fenomena..bila couple msti ada tut............!!!!! hehe..i xnk sebut..tp based on my xperience la, most of couple slalu mcm tu..so my advice, rjn2 kumpul duit, cpt2 kawen..slamat dunia akhirt insyaALLAH..psl keje part time tu..i pun asyk dok pike psl duit jer..i x bleh dok study jer..i mst nak cr apa2 keje yg i bleh gain money..wlupun kdg2 i rasa penat dok usaha tp hasil x seberapa, tp i hold a principe..org yg benar2 mengecapi nikmat kejayaan tu adalah org yg berpuluh2 kali jatuh tp dia bgn semula..adalah org yg slalu penat jarang rehat..keje part time menjadikan kita matang awl sblm masuk dunia kerjaya pas abeh study..keje part time menjadikan kita matang nk menguruskan masa, xde masa nk lepak2 borak ksg ng kwn2, xde masa nk pike njoy menghabiskan duit jer..xde masa nk bt keje x faedah online ksong jer..masa dia berlalu ng berfikir jer..tido pike..jaga pike..makan pike..mandi pike..pike..pike..pike..hehe..nway gud luck to ckgu..kawen jgn lupe jemput..slm
-www.farhahsalleh.myportal.my-

fazril said...

mus nk kawin??
ko bior btul mus??
tp bgusla..de cita2 yg murni 2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...