Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Thursday, October 23, 2008

selepas beberapa ketika

makin rancak aku menulis..ok la jugak..sekurang2nya aku rasa lega selepas menulis ni...

so hari ni aku nak cerita berkenaan dengan kerja aku skrg ni...hehehe..asyik2 psl part time..tp aku tak nak fokuskan pasal insurans tp berkenaan dengan klien2 aku yg banyak mengajar aku psl hidup ni...alhamdulillah aku rasa aku bertuah sangat sebab walaupun dorg ni (klien kecuali pelajar) dah berpangkat besat, gaji tinggi, mewah tp sangat humble...bila aku byk bersembang ngan dorg, byk benda yang diorg ajar aku berkenaan dengan kehidupan...dorg byk cita kisah dorg sblm berjaya...so aku rasa kalo ramai yang baca at least dapat la sket amik pengajaran dan teladan dari kisah dorg...

pertamanya semalam aku call seorang ni..dia pensyarah upm...tp dia bukan pensyarah biasa coz income dia sthn RMxxx,xxx..so aku xnk disclose income sbb rahsia...tp dari figure tu korang tau la kan brapa banyak...nape income dia byk sangat padahal dia pensyarah jer...sape tau..jwpn dia 2nd job la...dia ni independent translator...dpt byk projek besar..antaranya ialah bank negara la...baru la aku tahu betapa orang yg jd translator ni mmg boleh kaya...tp walaupun dia kaya mcm aku ckp tadi mmg aku bleh kategorikan dia sbgi humble...so berbalik kepada perbualan aku dengan dia..kali ni dia byk bagi nasihat kat aku..mula2 dia tanya psal bisnes aku...so ape aku nk ckp..ok je la..dia ckp kena kerja kuat lagi..then kena byk buat lagi bisnes...sbb pendapatan kena diversify..baru terjamin sket.tak leh nak harapkan satu jer..tak leh nak harapkan insurans jer..so aku rasa aku bersetuju jugak ngan dia tp skrg aku nk fokus satu2 la...tunggu la stabil sket..

then dia bagi nasihat lagi...dia bagi rahsia nak berjaya dlm bisnes..mmg kerja kuat penting tapi kita sebagai orang islam kena lah berpaksi kepada Allah dalam segala apa benda yang kita buat..jadi sebaik2nya dalam berniaga ni kena berbalik kepada untuk mencari keredhaan Allah supaya rezeki yang kita perolehi mendapat berkat dan rahmat daripada-Nya..so antaranya tips ialah mengamalkan bacaan surah Al-Waqi'ah pada setiap malam...then amalkan juga solat sunat dhuha pada setiap hari..ini katanya adalah amalan Faizah jutawan beras mati tu...amalkan selalu...insyaAllah dibukakan pintu rezeki kepada kita nanti...lepas tu nasihatnya lagi sentiasa bersedekah..katanya dunia ni pelik..kita kena memberi dulu..kemudian baru kita akan mendapat..hmmmm...satu benda berat bagi orang2 yang tamak kan...then kena sentiasa memberi kepada ibu bapa..sekurang2nya 10% daripada gaji kita..contohnya kalo 1000 kena bari 100...so insyaAllah rezeki akan bertambah....itu je rasanya...

pada pendapat aku, mmg bagus kalo dapat amalkan semua ni..dia sempat pesan jangan plak amalkan semua ni sbb nak kaya cepat..ikhlaskan hati..semua ni kerja Allah..yang penting usaha. doa, tawakkal...so aku rasa mmg berguna aku menjadi ejen ni sbb semakin ramai aku kenal semakin banyak benda yang aku pelajari di kala masih muda tra tang tang ni...

sekian...

3 respon baek punya:

yinhan said...

hmm....rupanya kte kena memberi terlebih dahulu...tanx sbb igtkan...nmpknya u dh semakin dewas, mus...syabas.....leh la u ajar i sedikit sebanyak.....sifu!!

cobain said...

cobain said...

hmm..tips yg bgs nk jd org berjaya..aku nk ikut la..haha..kalau ade tips lg..share la..yg pasti..blog kau bkn semata-mata cte kosong beb..bgs2..=)

Anonymous said...

=( i tak tau nape i terharu bc nasihat prof/lec tu..i made conclusion : 1) prctice AL-WAQIAH every nite 2) practice dhuha 3) always give alms 4) give prize 10% from our income to parents. i pun slalu ingt, setiap kali i dpt duit ng usaha i, i akn share ng mak (ayh dh xde), ng adik2 n abg..i rasa 1 kepuasan..duit utk dikongsi bkn utk disimpan..n as reminder to anyone yg dh xde parents, byk2 la sedekah niat ats nama diorg..biar diorg tau, ank yg diorg besarkan selama ni ng beribu2 duit, ank tu x pnh lupa nk balas jasa..melaburlah di dunia yg membawa keuntungan di akhirat..pada ALLAH segalanya i berserah..=(
-www.farhahsalleh.myportal.my-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...