Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Thursday, July 29, 2010

perancangan kewangan

assalamualaikum dan salam sejahtera..

pertamanya bukan niat untuk menunjuk pandai.. diri sendiri pun masih terkebil2 bila kena bab pasal perancangan kewangan ni.. tapi pengalaman sedikit sebanyak sebagai ejen takaful n jumpa banyak orang banyak beri input yang aku rasa sangat berguna..

perancangan kewangan ni banyak caranya.. banyak ragamnya.. lain orang lain rasanya... lain orang lain mahunya... lain orang lain caranya... semua bergantung kepada individu dalam mencorak gaji bulanan yang diterima.. tapi basically orang sentiasa mahukan duit yang banyak untuk berbelanja dengan banyak.. senang kan..

tapi kita sering mendengar dan melihat orang di sekeliling kita sering mengadu tak cukup duit.. betul ke xckp???... sampai keluar pepatah moden orang kampung miskin tapi banyak duit tapi orang bandar kaya tapi papa kedana... betul kan???..

dan sekarang kita sering dimomokkan dengan betapa senangnya mencari duit.. masuk skim ni buat ni buat tu sekejap saja dah jadi jutawan... betul ke? kalau nk tau tanya la sape yg ckp tu.. cuba tanya dia apa yang dia buat untuk berada pada kedudukan dia sekarang..

dalam kursus perancangan kewangan yang aku pernah pergi ada tiga benda penting dalam perancangan kewangan.. pertama mengumpul harta, kedua menambahkan harta, dan ketiga adalah bagaimana untuk memastikan harta itu sustain atau tidak..panjang ceritanya tapi sebagai muslim perlu ditambah lagi dalam mencari harta perlu ada keberkatan.. jalan yang betul dan halan dan memberi manfaat kepada orang lain...

sori kalau tiada isi dalam post ni.. tapi sebagai pencetus untuk kita memikir bagaimana setakat ini kita menguruskan kewangan kita.. takkan tiap2 hujung bulan mengira bila gaji masuk n bila gaji masuk trus hilang membayar segala2 yang tiada punca dan hala.. sama2 la kita berfikir..

sekian..

1 respon baek punya:

student said...

pay ur self 1st..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...