Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Thursday, August 13, 2009

berjiwakah aku....

salamun alaik..

bbrp mggu lps pn ct saleha ada cite kisah anaknya yg xbrapa sehat.. dua tiga hari lps mkn asyik muntah jer..then anak dia smpi lembik2 trus..kisahnya bermula pabila dia menghantar anaknya ke hospital serdang... mmg pada tika tu ramai orang menunggu...

pn ct menyambung lg.. lama dia menunggu.. sampai anaknya x tahan trus muntah jer atas lantai dpn orang ramai..mmg kesian mendengar..then staff or sape2 yg berkenaan skdr tgk jer.. pn ct ckp mmg time tu ramai orang tp kesian la kat budak tu sbb dah smpi lembik...

last2 pn ct bwk anak dia g hospital an-nur.. stop di situ saja crita dia..agaknya selesai la kot..

tapi kesimpulan yg dia buat..."tgk ea skrg ni mus, sekarang nilai kemanusiaan orang mcm dah xda..smpi tahap cmtu skali ttp dipeduli, mcm skrg kita tgk cikgu2 la..ngajar skdr ngajar utk ckp syarat dpt gaji..ckp thn naik gred n so on smpi pencen..orang skrg bekerja mcm dah xda jiwa sebagai manusia...kerja ikut buku jer..."

then aku terfikir..betul jgak kan...di mana2 saja skrg...even aku sendiri selalu memikir cmne nak survive...pedulikan la orang lain...biarlah orang lain xdpt asalkan aku dpt..biarlah orang kalah asalkan aku menang....jadinya wujudlah orang yg lebih percaya pada anjing, pada kucing, pada harmster, n sebagainya dan bukan kepada abg, kepada adik, kepada kakak, kepada ayah n mak, kepada rakan dll....

begitu lah kan..

moga ada manfaat kpd yg membaca..

sekian wassalam..

2 respon baek punya:

FarhahNur said...

Kpd hamster?
ehem.
Bukankah kasihkan binatang juga satu 'jiwa'?
ihihi

mus@akim said...

hehehe.. mmg pn satu kasih kpd binatang tu satu jiwa.. tp skrg keadaannya menjadi kepada manusia kelihatan seperti bergantung terus kepada binatang untuk kelansungan hidup mereka... pendek kata sudah tidak mahu percaya kepada manusia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...