Subscribe:

Pages


Bacalah Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Saturday, November 13, 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama rasanya aku x menulis kat sini.. mungkin sebab nk tggu loading post new entry ni asyik fail jer maka ilang mood aku nk mengisi blog aku.. tapi kali ni aku type dulu dlm word n nanti aku save dlm blog bila line dah laju tahap gaban..
Tggl lagi 5 hari je sebelum aku balik semenanjung.. maka itu secara rasminya menandakan aku dah setahun bergelar guru.. pejam celik pejam celik dah setahun rupanya.. bila diingat2 balik ape yg berlaku sepanjang setahun ni.. memang banyak benda yg x pernah aku jangkan telah berlaku.. posting di sabah.. mengajar di pedalaman (sebab aku expect xda pra kat pedalaman)… main 4wd. (mmg thrilled siottt)… dan mcm2 lagi pengalaman baru yang sangat2 aku rse beruntung mendapatnya…

Balik cuti ni aku insyaAllah akan melangkah ke alam baru.. menjadi suami kepada Thuaibatul aqmar.. bukan tugas mudah untuk menjadi seorang ketua keluarga.. dugaan dan ujian semestinya akan ada.. sedangkan sewaktu menjadi tunangan dh berlaku mcm2.. apatah lgi selepas berkahwin.. semakin kita ingin mengikut jalan-Nya semakin hebat dugaan yang kita akan tempuh.. bukan mudah semuanya.. tu semua untuk memastikan kualiti hamba-Nya berada sentiasa pada tahap cemerlang.. kerana Dia tidak memandang kepada kuantiti sahaja..insyaAllah semoga semuanya berjalan lancar…

Setahun menjadi guru pra. banyak lompong yg aku perlu isi. memang belajar selama 4 thn dalam jurusan pra belum tentu menyediakan diri untuk mengendalikan pra.. bukan bermakna tiada pengisian semasa belajar tapi bila posting kita perlu bijak merangka strategi dan menggunakan ilmu yang dipelajari mengikut situasi dan keadaan.. aku posting kat pedalaman.. memang 100 peratus berbeza ngan skolah2 praktikum yg aku pernah pergi.. budak dtg sekolah x mandi adalah biasa dan biasa jgk kepada bdk skolah rendah.. berbuih mulut aku suruh dorg mndi.. bau peluh dan badan mereka bila bersatu alamak haiii.. tapi xkan kita nk suruh dorg balik.. tu dah menjadi kebiasaan kepada mereka kan.. tahan jer la.. smpi bila gb tegur murid aku berbau aku respon slumber jer.. saya dah immune la bos..

then bdak2 pedalaman ni xleh nk expect tinggi sgt.. tp sronok.. 100% perubahan atau peningkatan kepada budak2 adalah dari kita.. budak dtg pada januari adalah kosong.. dan pada november bila aku tgk ada yg dah bleh membaca, mengeja, dan menulis aku happy sgt.. bayangkan mula2 dorg masuk nk buat bulatan pn ssh.. lama aku usahakan.. kalau kat luar mungkin ambil masa sebulan je utk dorg praktis menulis tp kat cni lama sikit la.. nk tukar salah kenal huruf pn ambil masa.. tapi aku ralat sikit bila ramai lagi x kenal huruf n nombor.. aku ngaku x brapa nk fokus..tmbhn yg lemah sgt tu plak dtg skolah mcm chipsmore..

dan yg aku paling terharu bila ada sorg ayah datang n mnta maaf kat aku sbb anak dia xdpt dtg sbb dmm panas.. dia ckp menangis2 dia bila xleh dtg skolah.. nk jgk datang.. hehe.. padahal awl thn dulu smua lari bila tgk aku.. kalau korg bleh tgk mcm mne awl2 dulu pagi2 aku kejar bdak2 yg nk lari balik rumah bila nmpk aku dtg pra.. best n klaka.. alhamdulillah.. mereka semakin seronok n bleh belajar ngan aku.. cuma perlukan dorongan dan bimbingan yang sesuai..

insyaAllah thn dpn aku harapkan aku dpt bimbing anak2 Masaum.. sayang aku pada mereka.. harap2 yg akan masuk thn 1 aku bleh jadi murid yang cemerlang..

7 respon baek punya:

dark_eky said...

bdak2 aku menangis tgk aku dtg..
"cekgu glaki garang dh dtg" diorg ckp..
"muahaha >:D" aku cakap..

mus@akim said...

haha. tu la psl.. tp skrg kalau aku hulur tgn nk salam siap berebut2 tu. hehe..

student said...

mus guru penyayang.
hehe

mus@akim said...

syuk.. hehe.. aku mmg sorg yg penyayang..

F. Hanim M. said...
This comment has been removed by the author.
F. Hanim M. said...

oh yeah.
wlpun murid2 aku pun dtg skolah x mandi, nsb baik xde bau bdn sbb sejukkkk...

yelah. thn dpn pn aku balik lg La Luping.

F. Hanim M. said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...